BLOG VILLA ZONNEBLOEM

BLOG VILLA ZONNEBLOEM

Sterrenwacht - 21 oktober 2015

Duimen voor een heldere dag .. voor een heldere dag ... voor een ...  mislukt, het blijft een nevelige ietwat donkere dag als we na de praatronde vertrekken naar de VolksSterrenwacht MIRA in Grimbergen. De kinderen hebben ondertussen wel geleerd dat 'mira' ook kijk of kijken betekent. En dat gaan we dus doen vandaag. 

Stipt om 10 uur komen we aan. We worden opgewacht door Francis, die 60 minuten lang (of kort volgens Francis) onze gids zal zijn. 

We starten op het gelijkvloers, in de 'lezingenzaal'. Daar legt Francis ons eerst uit hoe de aarde om haar as draait. Dan toont hij hoe de aarde om de zon draait. En dan ... wordt het binnen helemaal donker. Achter het gordijn krijgen we dé sterrenhemel te zien, mét heel veel sterren. Francis tovert en laat de sterren draaien. Hij belicht keer op keer andere sterrenbeelden. De kleine beer en de grote beer willen de kinderen zien, en we leren hoe de Poolster de kleine beer vasthoudt door altijd op dezelfde plaats te blijven staan. (en nu weet ik ook waar Mira vandaan komt, want dat is ook zo'n ster van een sterrenbeeld.)

Op naar boven nu. Daar staan we stil bij de enorme zon en de kleine planeten, zoals onze aarde, met buren Mars en Venus. Francis legt ons ook uit hoe alles is ontstaan want onze kleuters stellen veel vragen: hoe is de ruimte ontstaan? hoe is de aarde ontstaan? Ook over de zwaartekracht leren we, en dat we meer wegen op Mars dan op aarde; gelukkig staat er een weegschaal. Leven op mars duurt nog wel even, dus we kunnen gerust zijn. 

We ronden af met een extra memo (of extra cadeau) voor Kato's verjaardag op 9 mei: dan kunnen we Mercurius voor de zon zien. 

En dan nog even naar het waarnemingsterras waar we allemaal door een laag deurtje een koepelgebouwtje binnengaan. Francis demonstreert er de werking van de Kutter-telescoop en de koepel die hij rechts en links kan laten draaien, met een open raam waardoor je de hemel kan zien. 

Door op een knopje te drukken kan Francis ons Venus laten zien, de maan, de zon, of een andere planeet, .. bij goed weer. 

Maar onze gids heeft er toch iets op gevonden om ons een ruimte-object te laten zien: hij richt de kijker naar de kerk, hij stelt de telescoop wat bij naar dichtbij, en .. als je goed kijkt - met één oog:-) - kan je een maan zien ... 

http://www.mira.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog Stats

  • Total posts(16)
  • Total comments(38)

Forgot your password?