Klas Charlotte ontmoet een regisseur

vrijdag 30 maart 2018

Jokelien kwam langs om ons uitleg te geven over haar werk, zij is regisseur. Tv is nog steeds een belangrijk medium, dus haar bezoek past perfect in ons project Multimedia. Tv-programma’s die zij heeft geregisseerd zijn bijvoorbeeld De recherche, Strafpleiters, Man bijt hond (nu bekend als Iedereen beroemd) en De rechtbank.

Zij legde aan ons uit hoe dat je onderscheid moet maken tussen verschillende genres: entertainment, fictie en non - fictie, reality, documentaires, en actualiteit. We leerden natuurlijk nog veel meer…. Bijvoorbeeld waar je het meest (fictie) en het minst (documentaire) personeel en geld voor nodig hebt. De regisseur kiest het verhaal en de beelden. Bij elke opname is er een ploeg dit bestaat uit een cameraman/ vrouw , de klankman/ vrouw, de reporter/redacteur en dan natuurlijk niet te vergeten de monteur. Bij fictie heb je ook nog de acteurs. Als de regisseur klaar is met het programma moet hij/zij het laten keuren door de eindredacteur. Iedere regisseur heeft een beetje schrik voor de eindredacteur, want als de eindredacteur het niet goed vindt zegt hij/ zij: “Leg het maar op de plank” (in de vuilnisbak).

Jokelien maakt vooral documentaires, ze vindt dat er al genoeg fictie verhalen/ programma’ s zijn. De verhalen van de mensen zelf zijn de mooiste, zegt Jokelien. Om die in goed in beeld te kunnen brengen, moet je empathie en sympathie hebben voor je personages. We kregen een aantal ontroerende fragmenten te zien. 

Door: Lotte en Wimme.