Pyreneeën

maandag 28 mei 2018
Groep

Wij hier in de derde graad van het Zonnehuis gaan in juni naar de Pyreneeën. Er gaan drie ouders mee: Louis, Mieke en Geert, samen met Hilke en Rilke. Louis en Mieke brengen onze koffers met de auto naar de kampplaats, terwijl wij met Rilke, Hilke en Geert met het vliegtuig gaan.

Samen met Hilke bereiden we ons al voor. We leerden al hoe we een tent moeten opzetten en wat voor soorten tenten er zijn. Onlangs zijn we een prachtige wandeling gaan maken in het Mechels Broek om ons materiaal te testen en onze stapschoenen in te lopen. Aan de hand van een bundel leerden we ook de gevaren van de bergen kennen en wat we kunnen doen om die gevaren kleiner te maken.

Er zijn natuurlijk nog veel andere gebergten in de wereld, zoals de Alpen, de Rocky Mountains, het Atlasgebergte, de Himalaya en het Andesgebergte. We zochten er informatie over op. Zo ontdekten we dat de Himalaya in Azië ligt en de grootste berg ter wereld heeft, de Mount Everest (8 850 m). Er zijn ook andere reliëfvormen dan een gebergte: vlakte, plateau en heuvelland. We leerden dan ook over hoogtelijnen: als ze dicht bij elkaar liggen, gaat het steil omhoog en als ze ver van elkaar liggen helt het zacht. We gingen in de klas van Annelies onze eigen berg maken met zand in de zandbak om te oefenen op hoogtelijnen.

Iedereen deed een onderzoekje over een onderwerp dat met de Pyreneeën te maken heeft, bv. Frans eten en drinken, Franse kunstenaars, flora in de bergen, Catalonië, ....

Nu is het aftellen tot we vertrekken, maar wij hebben er al zin in!

Josefien (leerling 3de graad)