Project: vuilbakken

donderdag 26 oktober 2017
Groep

Tijdens de eerste dagen van het schooljaar bleek Cyriel onder de indruk... want zijn papa was naar het containerpark geweest! Plots waren bijna alle papa’s naar het containerpark geweest. Vol enthousiasme stortten de kleuters van Trien zich in de wereld van witte, blauwe en roze zakken, van papier & karton, GFT, sorteren en vuilnismannen.

We maken graag rommel, maar als we kunnen sorteren, zijn we er ook als de kippen bij! - Tiens, kippen, eten die ook geen afval? - Al dat afval is zo interessant! We leerden ook dat afval niet altijd om weg te gooien is. Je kan er leuke dingen mee maken, zoals draagtassen, magnetische vislijnen, trommels, bloempotschoenen en textuurverf. We testten het allemaal uit.

Uitstap naar KABAS

KABAS

Halverwege het project trokken we naar KABAS, een winkel zonder afval. Hoe boeiend de weg die afval aflegt ook mag zijn, het is altijd beter om het te vermijden. In KABAS vonden we geen plastieken bakjes en zakjes, maar konden we zelf bokalen en doosjes meenemen om eten en spullen te kopen.

We herbruikten een lege fles afwasmiddel en pompten ze opnieuw vol met afwasproduct uit een grote bidon. We vulden de lege bokaal mayonaise die Han en Finn meebrachten. We kochten hazelnootpasta (die we ‘s middags mochten proeven op een boterham). We vonden er bloem om cakejes te bakken en schepten die uit een grote doos over in ons kleine doosje, ... en oh lala wat hebben ze lekkere chocolaatjes bij KABAS, we kochten voor ieder eentje.

Vuilnisman en afvalprinses op bezoek

Op 14 september kwam de vuilniswagen langs. Met echte vuilnismannen erin! De kleuters mochten op het knopje duwen om de container naar boven en naar beneden te brengen. Wie durfde mocht achter het stuur zitten. Wat een leuke ervaring!

Op 22 september sloten we de week op een originele manier af. We hadden een heuse prinses op bezoek uit vies-vuil-land.  Zij kwam ons vertellen hoe we moeten sorteren

Naar het containerpark

Containerpark

De grote finale – behalve de projectvoorstelling natuurlijk – was toch wel het bezoek aan het containerpark. ’s Morgens lag de hele kleuterspeelzaal vol met afval om mee te nemen en in de juiste containers te gooien.

Nu weten we dat grote buislampen TL-lampen zijn en waar ze terecht moeten wanneer ze stuk zijn.

TL buizenWe hadden veel lege batterijtjes mee die we in de juiste afvalbak gooiden.

Er was een grote container voor onze gebruikte verfbussen, een aparte voor voor wit glas en één voor gekleurd glas. Er was er zelfs een container waar we takken uit de tuin in konden gooien.

Papier & karton en de roze zakken moesten in een speciale container, eentje met een rolband.

Bij die van de roze zakken mochten we van 1 van de werkmannen zelfs allemaal eens op een knop duwen waardoor de rolband ging draaien en het afval zo doorschoof naar de container.

We vonden het zo leuk om al dat afval telkens in de juiste container te gooien dat we ook andere mensen hielpen met hun afval, en zo moesten ze ook niet wachten tot wij met het onze klaar waren ;).

Projectvoorstelling

We hebben zo veel geleerd tijdens dit project! Tijdens de projectvoorstelling konden de ouders dit met eigen ogen zien. De kleuters zongen liedjes over hondenpoep en vuilnismannen en lieten zien hoe goed ze kunnen sorteren.

ProjectvoorstellingOp bankjes