Project: Brandweer

donderdag 7 december 2017

28 november: het zonnetje scheen en er stond een leuke uitstap op het programma! Ter afsluiting van het brandweerproject brachten we een bezoek aan de brandweerkazerne van Mechelen. We namen de Lijnbus richting de Dageraadstraat en eens aangekomen, stonden er reeds enkele mannen van het brandweerkorps ons op te wachten.

Uitleg brandweermannenVol ongeduld gingen we de kazerne binnen en kregen we heel wat te zien. Brandweermannen Nick en Pieter-Jan toonden ons eerst de kledij die ze moeten aantrekken als er brand is. Annelies mocht zich even verkleden als brandweervrouw en kon zo aan de kinderen vertellen dat zo’n pak toch wel heel erg zwaar is. Zeker met die zuurstoffles op de rug! We kwamen te weten dat er een reuzengrote was – en droogmachine in de kazerne staat om deze kledij na gebruik te wassen en te drogen en de brandweermannen kregen zelfs het idee om met z’n allen in deze droogkast te kruipen. Dat lukte! We konden dus met 23 kinderen in één droogkast.. Gelukkig werd deze niet aangezet!

Droogkast

Nadien gingen we een kijkje nemen bij de brandweerwagens. We mochten er eens inzitten en sommigen kropen zelfs achter het stuur. Nog even een helm op ons hoofd en het was net écht. We zagen ook een reddingsboot en enkele duikpakken.

Van al deze indrukken, kregen we stilaan toch wat honger. Het brandweerkorps had lekkere pudding gemaakt. Mmmm… Eens onze honger gestild, gingen we naar buiten. Daar stond een brandend huis! Geen echt natuurlijk, maar in hout. We mochten de brand blussen met de gigantische waterslang. Dat vonden we super!

WaterslangNa een ganse voormiddag in de brandweerkazerne te hebben vertoefd, was het weer tijd om terug naar school te keren. We bedankten het brandweerkorps en onderweg vertelden heel wat kinderen dat ze later ook brandweerman – of vrouw willen worden. Kortom, het bezoek aan de brandweerkazerne was meer dan geslaagd!